Logotype for print

Frågor och svar kring skogsbrand

2014-08-14

Denna information publicerades under den stora branden i Västmanland 2014, men gäller än.

Om du berörs av skogsbranden bör du kontakta ditt försäkringsbolag. Vid frågor om försäkringsbolagets besked eller hantering kontakta Konsumenternas Försäkringsbyrå, som ger privatpersoner vägledning inom försäkringsområdet.

Gäller min hem- och villaförsäkring om mitt hem skadas under skogsbranden?
Ja, om du har en hemförsäkring är din lösegendom (dina saker) försäkrade. Har du också en villa- eller fritidshusförsäkring är även fastigheterna försäkrade.

Om din bostad inte kan användas på grund av skador kan du dessutom få ersättning för merkostnader för logi under tiden du inte bor hemma.

Gäller min försäkring vid beordrad evakuering?
Merkostnader för logi i samband med tvångsevakuering kan täckas av din hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för närmare besked om villkoren vid tvångsevakuering.

Gäller min bilförsäkring?
Ja, din bilförsäkring gäller om bilen är minst halvförsäkrad och skadas till följd av skogsbranden.

Gäller försäkringen för företags- och lantbrukskunder om det uppstår en skada på egendom som till exempel fastigheter, produkter eller maskiner?
Ja, försäkringen täcker både din skadade egendom och om du får avbrott i din verksamhet.

Gäller försäkringen om min skog brinner ner?
Ja, om du har en skogsförsäkring. Även om du bara har en basförsäkring på skogen, omfattas den av försäkring vid brand. Skäliga kostnader för brandbevakning kan i vissa fall också ersättas. Brandbevakning kan tidigast starta efter att Räddningstjänsten avslutat släckningsarbetet.

 På Krisinformation.se  hittar du mer information om pågående bränder.

Konsumenternas Försäkringsbyrå

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger dig opartisk och kostnadsfri vägledning och hjälp i försäkringsärenden som gäller privatpersoners frivilliga försäkringar. Telefon 0200 - 22 58 00, Öppettider vardagar 9 - 12

Läs mer