Logotype for print

Distributionskanaler vid försäljning av livförsäkringar

Publicerad: 2025-04-24 Nästa publiceringsdatum: 2026-04-23

Livförsäkringar säljs i dag främst via företagsportaler, såsom valcentraler, och mellanhänder, och försäkringsförmedlare.

Har du frågor om Statistiken?

Mejla dina frågor till
statistik@insurancesweden.se

Under 2024 förmedlades 39 procent av nyteckningspremierna för pensions- och livförsäkringar via valcentral. En valcentral administrerar kollektivavtalad tjänstepension och fungerar som en länk mellan anställda, arbetsgivare och försäkringsföretag. Nyteckningspremierna till valcentralerna är i stort sett uteslutande årliga premier.

Vidare förmedlades 24 procent av nyteckningspremierna via försäkringsförmedlare. Försäkringsförmedlare bistår kunder med rådgivning och hantering av sparande i försäkringar. Nyteckningspremier som förmedlats genom försäkringsförmedlare utgörs både av årliga premier och engångspremier. De pensions- och livförsäkringar som distribueras genom försäkringsförmedlare är framför allt så kallade anknutna försäkringsförmedlare, som har ingått avtal med ett eller flera försäkringsföretag om att distribuera deras försäkringsprodukter.

Av nyteckningspremierna för pensions- och livförsäkringar var 22 procent av premierna från avtal som slutits via bank eller finansiella institutioner. Nyteckningspremier som förmedlats av banker och finansiella institutioner utgörs både av engångspremier och årliga premier. Banker och finansiella institutioner är den kanal som utgör störst del sett till engångspremierna. 

Direktförsäljning utgjorde 12 procent av nyteckningspremierna. Detta avser avtal som slutits mellan försäkringsgivaren och kunden, utan några mellanhänder. Dessa premier utgörs både av engångspremier och årliga premier.

image001_25.png

Fördelningen av premieinbetalningar mellan olika distributionskanaler vid nyteckning av pensions- och livförsäkringar varierar något över tid vilket delvis kan bero på den relativa utvecklingen av olika segment (tjänstepensionsförsäkring, privat kapitalförsäkring respektive privat pensionsförsäkring), men också förändringar bland valbara försäkringsföretag för olika tjänstepensionsavtal i samband med nya upphandlingar.

Andelen premier som förmedlas via valcentraler ökade ytterligare lite 2024 jämfört med året innan. Jämfört med 2023 är det en ökning med 2 procentenheter men andelen nyteckningspremier som förmedlas via valcentral är fortfarande lägre än vad den var 2018 då andelen var som högst (43 procent). Därutöver ökade andelen nyteckningspremier förmedlade via banker och finansiella institutioner med 3 procentenheter. Andelen nyteckningspremier förmedlade av försäkringsförmedlare minskade med 2 procentenheter jämfört med 2023. För direktförsäljning var andelen oförändrad.  

 

Företagens rapportering av distributionskanaler har justerats något vilket kan innebära att data fram till och med 2019 inte är fullt ut jämförbara med data för 2020 och senare.

 

Statistikdatabasen
Statistikens innehåll

Svensk Försäkring har sedan 2010 samlat in uppgifter om distributionskanaler vid nytecknande av pensions- och livförsäkringar. Statistiken redovisas fördelat på årliga premier, som avser återkommande årsvisa inbetalningar, respektive engångspremier, som avser inbetalningar som endast sker en gång.   

Den procentuella fördelningen för de olika kanalerna anges i procent av APE (Annualised Premium Equivalent), där engångspremier divideras med 10 för att vara mer jämförbara med årliga premier som oftast har ett framtida intjänande kopplat till nyteckningen.