Logotype for print

Pressinbjudan: Sjukvårdsförsäkring – varför och för vem? Och vilka skäl finns det för att beskatta den?

2018-02-05

Antalet sjukvårdsförsäkringar har ökat stadigt under lång tid och är i dag uppe i över 600 000. De flesta, drygt 400 000, tecknas i dag av arbetsgivare för sina anställda. Den 20 mars lämnar regeringen en proposition om förmånsbeskattning av sjukvårdsförsäkringar. Är förmånsbeskattning rimlig och i så fall varför? Vad innebär förslaget om förmånsbeskattning för efterfrågan på försäkringarna?

Svensk Försäkring bjuder in till ett seminarium om sjukvårdsförsäkringen.

Antalet sjukvårdsförsäkringar har ökat stadigt under lång tid och är i dag uppe i över 600 000. När allt fler omfattas av försäkringen ökar behovet av att förstå vilka som omfattas av den, hur den fungerar, varför efterfrågan ökar, vad de betyder för tillgängligheten inom vården med mera.

De flesta av sjukvårdsförsäkringarna, drygt 400 000 försäkringar, tecknas i dag av arbetsgivare för sina anställda. Den 20 mars lämnar regeringen en proposition om förmånsbeskattning av bland annat sjukvårdsförsäkringar. Det innebär att anställda med sjukvårdsförsäkring kommer Med regeringens förslag om förmånsbeskattning av bland annat sjukvårdsförsäkringar kommer de anställda att få betala en skatt på premien för försäkringen. Är förmånsbeskattning rimlig och i så fall varför? Vad innebär förslaget om förmånsbeskattning för efterfrågan på försäkringarna?

Tid: Onsdagen den 7 februari 2018 kl. 9:00-10:30

Kaffe och fralla serveras från kl. 8:30.

Plats: Garnisonen, Karlavägen 100 i lokalen Hörsalen

Vid seminariet presenterar Eva Erlandsson, senior ekonom Svensk Försäkring, rapporten Sjukvårdsförsäkring – för vem och varför? Därefter presenteras regeringens förslag om förmånsbeskattning av sjukvårdsförsäkring.

I en efterföljande panel diskuterar Peter Seger, vd Sophiahemmet, Günther Mårder, vd Företagarna, och Mikael Sandström, chefsekonom TCO, utvecklingen av antalet sjukvårdsförsäkringar. Varför ökar efterfrågan på försäkringen bland arbetsgivare och fackligt anslutna? Tränger vården av försäkringspatienter undan patienter från den offentligfinansierade vården? Kommer efterfrågan på försäkringen att minska om förmånsbeskattning införs?

Seminariet avslutas med en debatt mellan Anders W Jonsson, vice ordförande Centerpartiet, och Karin Rågsjö, ledamot i socialutskottet och suppleant i finansutskottet, Vänsterpartiet. Är regeringens förslag ett bra eller dåligt förslag? Och varför?

Moderator vid seminariet är Willy Silberstein

https://www.svenskforsakring.se/aktuellt/kalender/sjukvardsforsakring--varfor-och-for-vem-och-vilka-skal-finns-det-for-att-beskatta-den/