Under de senaste fyra kvartalen har mer än 92 miljarder kronor av det flyttbara försäkringskapitalet flyttats, vilket är en ökning med 57 procent. Det är framför allt tjänstepensionskapital som har flyttats och den största delen av detta kapital avser flyttar till fondförsäkringar. Det visar statistik om den svenska flyttmarknaden som Svensk Försäkring presenterar idag.
Under årets andra kvartal flyttades sammanlagt 30 miljarder kronor, vilket markant överstiger kvartalsgenomsnittet som brukar ligga på omkring 15 miljarder kronor. Det är framför allt tjänstepensionskapital som flyttats till ett annat företag och den största delen av det flyttade kapitalet flyttas till fondförsäkring. Kapitalet kan ha förvaltats i fondförsäkring i det tidigare företaget, men det kan också ha förvaltats som depåförsäkring eller som traditionell försäkring. Under kvartalet flyttades 23 miljarder kronor till fondförsäkringar, 4 miljarder kronor till traditionella försäkringar och 2 miljarder kronor till depåförsäkringar.
- En förklaring till att tjänstepensionskapital i större omfattning flyttas hänger samman med den så kallade ITP-upphandlingen som genomfördes i höstas. Vid en sådan upphandling är det vanligt att kunder ser över sin förvaltning av tjänstepensionskapitalet, säger Kajsa Lindell Hagelin, kvantitativ analytiker på Svensk Försäkring.
Under de senaste fyra kvartalen, det vill säga från och med det tredje kvartalet 2023 till och med det andra kvartalet 2024, har drygt 92 miljarder kronor flyttats. Mer än tre fjärdedelar (76 procent) av det kapitalet har flyttats till fondförsäkring, 12 procent till traditionell försäkring och 8 procent till depåförsäkring. Omkring 4 procent av det flyttade kapitalet är privat pensions- och kapitalförsäkring. Jämfört med ett år tidigare har det flyttade kapitalet ökat med 57 procent, från 59 miljarder kronor till 92 miljarder kronor.
Flytträtten har successivt utökats och därmed har det blivit möjligt att flytta en allt större andel av det sparade försäkringskapitalet. Ökningen av det flyttade kapitalet behöver dock inte innebära att antalet flyttar har ökat i samma utsträckning.