Logotype for print

Ny norm ska ge ökad informations- och cybersäkerhet för små och medelstora företag

2018-10-19

Under mässan SKYDD 2018 den 23-25 oktober kommer SSF, Stöldskyddsföreningen, att presentera en ny norm som ska ge ökad informations- och cybersäkerhet för små- och medelstora företag.

Normen omfattar grundläggande IT-säkerhet inom sex områden: datorer och mobila enheter, programvaror och applikationer, nätverk, externa IT-tjänster, behörighetsadministration och utbildning. Det handlar bland annat om att skydda sig mot angrepp med skadlig kod, att uppdatera programvara regelbundet, säkra sina nätverk och internetuppkopplingar, hantera lösenord och att kontrollera att IT-leverantörer håller en hög nivå av informationssäkerhet.  

- Detta är en ny norm med syfte att göra det enklare att tillämpa grundläggande åtgärder för en säker IT-miljö, säger Pär Karlsson, sakkunnig på Svensk Försäkring och deltagare i referensgruppen.

Normen har tagits fram  i samarbete med PwC, Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering (SBSC), MSB, Polisen och en referensgrupp bestående av Svensk Handel, Svensk Försäkring, SEM-Group och Svenskt Näringsliv.

Förlagan är brittiska ”Cyber Essentials” och i Storbritannien har redan mer än 10 000 företag certifierats.