Logotype for print

LO bjuder in Svensk Försäkring till samtal om att tillsammans driva frågan om privata pensioner

2018-07-04

På tisdagseftermiddagen arrangerade Svensk Försäkring och minPension ett pensionsseminarium på temat – Hur får vi en pension som räcker livet ut för alla? Det mest oväntade på seminariet var att Karl-Petter Thorvaldsson ville göra en deal med Christina Lindenius, Svensk Försäkring.

Dealen gick ut på att LO kommer driva frågan om att återinföra ett skattesubventionerat privat pensionssparande under förutsättning att Svensk Försäkring driver frågan om höjd allmän pensionsavgift från 17,21% till 18,5%. Christina Lindenius gick med på att fortsatt föra samtal i frågan. Det tog de i hand på.

Seminariet inleddes emellertid av Svensk Försäkrings vd och minPensions styrelseordförande Christina Lindenius, som talade om vikten av att se pensionssystemets olika viktiga byggstenar och att alla spelar roll för ett riktigt bra pensionssystem.

Därefter talade socialminister Annika Strandhäll om pensionsuppgörelsen och ta ansvar för viktiga samhällsfrågor i en politiskt utmanade tid.

Sist följde en panel som utöver Christina Lindenius och Annika Strandhälld, bestod av Karl-Petter Thorvaldsson, ordförande LO, Anna-Karin Hatt, vd Almega och Britta Bureau, vd KPA. Anna-Karin Hatt betonade hur viktigt det är att börja arbeta tidigare än idag för att uppnå en tillräcklig pension. Två år i början av livet förräntar sig bättre än två år på slutet. Då påpekade Britta Bureau att många ungdomar idag har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden, till exempel är det svårt att få sommarjobb innan 18 år, något som i hennes generation var vanligt från 13 år. Britta Bureau slog också ett slag för ökad jämställdhet som viktig sak för höjda pensioner och ville se en delad föräldraförsäkring.

Detta är ett blogginlägg från vår Almedalsblogg där du hittar fler bloggposter.