Logotype for print

Svensk Försäkring tveksam till höjd skatt på kapitalförsäkringar

2017-09-09

Regeringen föreslår efter en överenskommelse med Vänsterpartiet att skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar höjs nästa år. Förslaget kommer att påverka efterfrågan på kapitalförsäkringar.

– Det är problematiskt att regeringen och vänsterpartiet föreslår en höjning av skatten på kapitalförsäkringar. Det kan komma att minska efterfrågan på den typen av försäkringar, säger Anna Pettersson Westerberg, chefsekonom på Svensk Försäkring.

Om förslaget blir verklighet kan hushållens sparande minska, och inte minst sparandet till pensionen, eftersom kapitalförsäkringar är ett sätt för människor att spara till sin pension. I kombination med det avskaffade subventionerade privata pensionssparandet finns det i dag allt färre sätt människor att trygga sin pension.

– Det är bekymmersamt eftersom vi lever längre och förväntas ta ett större ansvar för pensionssparandet på egen hand. Att då höja skatten är som att rycka undan mattan för människor som försöker ta ett eget ansvar för sin pension, säger Anna Pettersson Westerberg.