Logotype for print

"Inget kök - inget käk" - höstkampanj från Aktiv mot brand

2017-09-18

Svensk Försäkring ingår i ett samarbete som heter Aktiv mot brand där flera aktörer samarbetar med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I dagarna startar kampanjen "Inget kök - inget käk" - det är i köket flest bränder startar.

I tio filmer från Aktiv mot brand bjuder kocken Edin Dzemat, vinnare av Kockarnas kamp 2016, på recept och tips om hur du skyddar dig mot brand. 

Brandsäkerhet med Edin Dzemat - Kyckling

Så startar bränder vid spisen

Erfarenheter från bränder visar att en vanlig orsak till brand på spisen är att het olja börjar brinna. Det är också vanligt att en spisplatta sätts på av misstag och att värmen från den hettar upp och antänder något som ligger på spisen. Det kan handla om post, grytlappar och skärbrädor.

Bortglömda spisplattor kan orsaka bränder genom så kallad torrkokning. Det innebär att maten i en kastrull blir så varm att den ryker eller börjar brinna. Värmen från en bortglömd spisplatta eller kastrull kan också smälta fettet i spisfläkten, så att det droppar ner och det börjar brinna. En brand kan sprida sig snabbt i köksinredningen och vidare upp genom fläkten. 

Bakgrunder brand i kök

  • Varje dag inträffar minst tre bränder som har startat på spisen.

  • Bränder på spisen uppstår oftast klockan 16-19 på dagen.

  • Det är vanligast att det brinner på en lördag. 

  • Det är vanligare med brand på spisen torsdag till söndag än i början av veckan. Brand på spis är ett problem som i störst utsträckning drabbar människor som bor i flerbostadshus.