Logotype for print

Utbetalningar inom motorfordonsförsäkringen ökar

2024-04-17

Utbetalda ersättningar för skador inom motorfordonsförsäkringar ökade med 12 procent 2023 jämfört med föregående år. Antalet skadeärenden som det har skett utbetalningar för under året har däremot inte ökat i samma utsträckning. Inom motorfordonsförsäkringen är det framför allt utbetalda ersättningar för vagnskador på personbilar som driver utvecklingen.

Under 2023 betalade försäkringsföretagen ut sammanlagt 23,4 miljarder kronor i ersättningar för skadeärenden inom trafik- och motorfordonsförsäkringar. Den allra största delen, tre fjärdedelar av beloppet, avsåg motorfordonsförsäkringen. Inom denna försäkringsgren ökade utbetalningarna med 1,9 miljarder kronor, motsvarandes en ökning med 12 procent jämfört med året innan. Antalet skador som det betalats ut ersättningar för har däremot inte ökat i samma takt. De ökade med 48 000, motsvarandes en ökning med 3 procent, jämfört med året innan.

Linda Wahlman, statistiker

- Att utbetalda skadeersättningar ökat kan vara en indikation på att reservdelar och reparationskostnader har blivit dyrare till följd av inflationen. En stor del av ökningen gäller ersättningar för vagnskador på personbilar, säger Linda Wahlman, statistiker på Svensk Försäkring.

Kategorin räddning står för den största procentuella ökningen, där steg utbetalningarna med 25 procent. Denna kategori omfattar ersättningar för kostnader för transport av förare och passagerare till hemorten samt bärgning av bil till närmaste verkstad om fordonet har skadats, råkat ut för driftsstopp eller blivit stulen. Ersättningar för räddning står dock för en mindre del av de totala utbetalda försäkringsersättningarna inom motorfordonsförsäkringar. Även ersättningar för maskin har ökat kraftigt, 19 procent, jämfört med året innan. Här omfattas bland annat ersättningar för skador på komponenter såsom exempelvis motorn, elektronik, GPS-system samt batterier som driver elbilar och hybridbilar.

Inom trafikförsäkringen ökade utbetalda försäkringsersättningar med 0,5 miljarder till 5,8 miljarder 2023. Det motsvarar en ökning med 9 procent jämfört med året innan. Antalet skador inom trafikförsäkringen som det har gjorts en utbetalning för är däremot i stort sett på samma nivå som året innan.  

Anm.: Utbetalningarna rapporteras netto. För år 2020–2021 saknas data för två företag och på grund av det har en bortfallsjustering gjorts för dessa år.