Det inflyttade försäkringskapitalet fortsätter att ligga på historiskt höga nivåer, men det går att skönja en viss stagnation. Under det första kvartalet 2025 uppgick det flyttade försäkringskapitalet till närmare 27 miljarder kronor.
Under första kvartalet 2025 flyttades närmare 27 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 4 procent jämfört med motsvarande kvartal 2024.
Kajsa Lindell, Kvantitativ analytiker
– Under 2023 och nästan hela 2024 ökade flyttvolymerna, men de två senaste kvartalen visar på en lägre ökningstakt. Mer än tre fjärdedelar av kapitalet som flyttades under kvartalet gick till fondförsäkring i ett annat företag. Det flyttade kapitalet kan ha varit placerat i fondförsäkring tidigare, men det kan också ha förvaltats som depåförsäkring eller som traditionell försäkring, säger Kajsa Lindell Hagelin, analytiker vid Svensk Försäkring.
För de fyra senaste kvartalen, det vill säga från det andra kvartalet 2024 till och med det första kvartalet 2025, har mer än 105 miljarder kronor flyttats, vilket motsvarade en ökning med 29 procent jämfört med föregående års närmare 82 miljarder kronor. Tre fjärdedelar (76 procent) av det kapitalet har flyttats till fondförsäkring, 9 procent till depåförsäkring och 11 procent till traditionell försäkring. Omkring 4 procent av det flyttade kapitalet bestod av flyttar inom privat pensions- och kapitalförsäkring.
Flytträtten har successivt utökats till fler avtalsområden över åren, vilket har möjliggjort att en allt större andel av det förvaltade försäkringskapitalet överhuvudtaget kan flyttas. Samtidigt har god kapitalavkastning bidragit till att öka det totala flyttbara kapitalet. Därför är förändringar i flyttvolymen inte samma sak som förändring av antalet faktiska flyttar.