Idag publiceras Årsrapporten för 2024. De svenska försäkrings- och tjänstepensionsföretagen står fortsatt stabila. Svensk Försäkring följer uppbyggnaden av totalförsvaret och hur försäkringsbranschen kommer att påverkas, men också hur vi kan bidra. På lagstiftningsområdet ligger stort fokus på regleringsfrågor såsom solvens II, distribution och digitalisering.
Under 2024 har Sverige befunnit sig i en lågkonjunktur. Den ekonomiska utvecklingen ljusnade mot slutet av året med lägre inflation och sjunkande räntenivåer som följd, vilket på det stora hela är positivt för försäkrings- och tjänstepensionsbranschen. Inledningen på 2025 har präglats av fortsatt ekonomisk osäkerhet på grund av Trumps handelskrig, vilket har skapat tvära kast på de finansiella marknaderna.
Det gångna året har som de närmast föregående präglats av det instabila säkerhetspolitiska läget i omvärlden med kriget i Ukraina och eskalerande konflikter i Mellanöstern.
Christina Lindenius, vd Svensk Försäkring
– Vi på Svensk Försäkring fortsätter att engagera oss i samhällets uppbyggnad av totalförsvaret och på vilket sätt försäkringsbranschen kan bidra. Svensk Försäkring samordnar krishanteringen inom branschen och kontakter gentemot relevanta myndigheter, säger Christina Lindenius, vd på Svensk Försäkring.
Vi deltar också i Finansinspektionens arbete utifrån dess nya beredskapsansvar för den finansiella sektorn, bland annat vad gäller beskrivning av samhällsviktig verksamhet och risk- och sårbarhetsanalyser inom försäkrings- och tjänstepensionsområdet, samt i Finansiella sektorns privat-offentliga samverkan (FSPOS), Svenskt Näringslivs totalförsvarsgrupp, Nationellt cybersäkerhetscentrum och Folk och Försvar. Kansliet har dessutom en styrelsepost i Krigsförsäkringsnämnden.
Försäkringsbranschen påverkas av en stor mängd regleringsfrågor där särskilt tre områden inneburit ett omfattande arbete för Svensk Försäkring under 2024.
Vad gäller solvens II har vi bedrivit ett proaktivt påverkansarbete för att regelförändringarna ska underlätta, och inte hindra, försäkringsföretagens möjligheter att genom investeringar bidra till ekonomisk tillväxt och omställning till ett hållbart samhälle. På distributionsområdet har det under året varit stort fokus på så kallade uppförandefrågor för försäkringsföretag inom ramen för Retail Investment Strategy (RIS) och kansliet har under året börjat titta på om självreglering på området kan komplettera lagstiftningen. På digitaliseringsområdet har vi noga följt förhandlingarna om Framework for Financial Data Access (FIDA) som, om förslaget om hantering av finansiell kundinformation genomförs, kan få stora konsekvenser för försäkringsbranschen och även för Svensk Försäkrings dotterbolag Fullmaktskollen och S4I Standard for Insurance.
– Regelverksförändringarna kommer att fortsätta i oförminskad takt även kommande år. Som branschföreträdare månar vi om att föra en konkret och konstruktiv dialog med lagstiftaren, både i Sverige och på plats i Bryssel, så att förändringarna blir väl anpassade till branschens förutsättningar och verksamhet och bidrar till ett högt konsumentskydd och en hög konsumentnytta, säger Christina Lindenius.