Svensk Försäkrings Årsmöteskonferens samlade branschen för en förmiddag på temat ”ansvarsfulla och hållbara investeringar i en föränderlig omvärld”. Operaterrassen var även detta år fylld till sista plats och det var ett gediget program som besökarna bjöds på.
Svensk Försäkrings VD, Christina Lindenius, inledde konferensen med att betona det stora behovet av gröna investeringar både i Sverige och inom EU. Hon hänvisade till uppskattningar från Europeiska centralbanken som visar att det krävs ytterligare investeringar på mellan 4 500 och 6 000 miljarder kronor per år fram till 2030 för att nå EU:s klimatmål om att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent. Med tanke på dessa krav menade Lindenius att ansvarsfull kapitalförvaltning är viktigare än någonsin. Hon lyfte vikten av att samlas och diskutera hur finanssektorn bäst kan bidra till att forma samhällsutvecklingen i en hållbar riktning.
Jessika Roswall, EU-kommissionär
EU-kommissionären Jessica Roswall gav därefter en inblick i kommissionens prioriteringar framåt. Hon pekade på att det i grunden handlar om hur resurser och ekosystem används, hur innovation främjas och tillväxt skapas – faktorer som är tätt sammanlänkade med ekonomin. EU står idag för 17 procent av världens BNP, har en välutbildad befolkning och världsledande universitet. Roswall betonade vikten av att Europa behåller sin stabilitet och förutsägbarhet, och att regelverk och politisk tydlighet behöver stärkas. Hon framhöll även betydelsen av att bygga relationer med fler länder i ljuset av det pågående handelskriget. USA är en viktig partner, men det finns också behov av att bredda kontaktnätet globalt. Intresset för Europa som marknad växer, vilket ställer krav på öppenhet och en fungerande marknadsekonomi.
Niklas Wykman, finansmarknadsminister
Näste talare var finansmarknadsminister Niklas Wykman som fortsatte med att beskriva det ekonomiska läget. Han underströk att Sverige står stabilt trots de stora svängningarna på finansmarknaderna. Sverige har låg statsskuld och god ordning i ekonomin, vilket ger handlingsutrymme vid behov Wykman lyfte att svenska aktörer på finansmarknaderna är välkapitaliserade och lönsamma, vilket ger en viss motståndskraft. Trots detta kan enskilda aktörer hamna i svårigheter, vilket gör det viktigt att hålla uppsikt över potentiella spridningseffekter inom det finansiella systemet. Han menade att lönsamhet fungerar som en viktig stötdämpare i tider av ekonomisk stress.
Pål Bergström, vd AP7
AP7:s VD Pål Bergström reflekterade i ett samtal med dagens moderator, chefsekonom Magnus Vesterlund, över den politiska utvecklingen, ibland annat USA, och vad det innebär för möjligheten till att göra hållbara investeringar och möjligheten till att påverka de amerikanska bolagen i en hållbar riktning. Han pekade på den osäkra omvärlden och ökade geopolitiska spänningar som gör strategiska val allt viktigare, till exempel när det gäller kapitalallokering till försvarsinvesteringar. Bergström framhöll att för att hantera hållbarhetsutmaningar krävs starka demokratiska institutioner, och att dessa institutioner är värda att försvara – något som i sig kräver investeringar i försvaret.
Efter inledningstalarna avslutades konferensen med en paneldiskussion med Eva, Axelsson, hållbarhetschef på SAAB, Tomas Flodén, VD på AMF, Frans Lindelöw, VD på Skandia och Jonas Lundström, industrisamordnare på Accelerationskontoret.
Panel; Eva Axelsson, hållbarhetschef SAAB, Tomas Flodén, vd AMF, Frans Lindelöw, vd Skandia och Jonas Lundström, industrisamordnare Accelerationskontoret
Eva Axelsson, hållbarhetschef på SAAB, lyfte frågan om hur Europa ska kunna rustas militärt samtidigt som optimismen i den gröna omställningen bevaras. Hon menade att försvaret måste växa, men på ett hållbart sätt. Det får inte bli en motsättning mellan försvar och klimatmål, utan man måste hitta sätt att skapa långsiktigt affärsvärde i båda riktningarna. Hon lyfte även frågor om hur NATO påverkar de långsiktiga spelreglerna inom energi, infrastruktur och säkerhet, och ifall dessa resurser kan stödja framtida satsningar på grön infrastruktur. Hon konstaterade att försvarsindustrin numera ses alltmer som en del av lösningen snarare än ett problem.
Tomas Flodén, VD på AMF, resonerade om kapitalets roll i risktagande och om det politiska systemet klarar att stå emot press när det går dåligt. Han betonade vikten av att hålla fast vid spelreglerna även i motvind, eftersom detta är avgörande för investeringsviljan.
Frans Lindelöw, VD på Skandia, uttryckte kritik mot EU:s bristande leverans, något som enligt honom speglas i den svaga tillväxten. Han betonade att avkastning och produktivitet måste stärkas och pekade på vikten av partnerskap mellan det privata och offentliga. Lindelöw ansåg att Sverige är underinvesterat i viktiga infrastrukturer som vatten, avlopp och elnät – områden där regeringen dock visat engagemang. Han avslutade med att kapitalet gärna vill delta, men under rätt förutsättningar.
Avslutningsvis lyfte Jonas Lundström från Accelerationskontoret det faktum att det redan pågår 155 projekt runtom i Sverige som främjar den gröna omställningen. Dessa projekt omfattar totalt över 800 miljarder kronor, vilket enligt honom visar att det finns goda förutsättningar för verklig förändring.