Logotype for print

Staffan Moberg om bostäder och klimatförändringar

2024-06-28

Under onsdagen deltog Staffan Moberg, klimatanpassningsexpert vid Svensk Försäkring, i ett seminarium som gick under namnet ”Läget, läget, läget” på Länsförsäkringars scen i Visby. På schemat stod klimatförändringar i spåren av stigande havsnivåer och hur vi bör anpassa oss. Kommer vi verkligen att kunna försäkra överallt i framtiden?

På Länsförsäkringars scen i Almedalen diskuterades på torsdagsmorgonen huruvida klimatförändringarna kommer göra det omöjligt att försäkra i framtiden och hur vi bör anpassa oss.

Staffan Moberg:

–Vad händer när försäkringsbolagen inte kan försäkra längre? Jo, fastighetsvärdet sjunker när banker inte kommer kunna ge lån. Vår målsättning är förstås att kunna fortsätta försäkra, men det kräver klimatanpassning.

Med på scen var förutom Staffan Moberg var också Gert Wingårdh, arkitekt, Caroline Szyber, rådgivare bostadsfrågor och Frida Berry, Klimatkollen. Samtalet kom att kretsa kring hur vi bygger framtidens bostäder men också var.

Staffan Moberg:

–Det vi bygger idag ska stå i mer än 100 år. Politiker som beviljar bygglov idag tänker ofta bara 30-40 år framöver. Är det hållbart? Havet fortsätter att stiga och vi vet inte vilka konsekvenser det kommer att få. Vi vet inte heller hur fort det kommer gå.