Logotype for print

Viktigt testa brandvarnare inför stundande helger

2014-11-27

Varje år inträffar runt 30 000 bränder som anmäls till försäkringsbolagen. Två tredjedelar av dessa inträffar i hem. Finns det en fungerande brandvarnare i hemmet ökar chansen att branden upptäcks tidigt och konsekvenserna blir mindre. Brandvarnardagen den 1 december är ett bra tillfälle att testa sin brandvarnare.

Bränder kostar alltmer även om antalet inte ökar. Under 2013 betalade försäkringsbolagen ut 5,2 miljarder kronor i ersättning för brandskador. Det var en ökning med en halv miljard sedan föregående år.

De flesta bränder är av ringa omfattning, men de som tar fart leder ofta till att hela hus brinner ner. För den enskilde innebär det stora konsekvenser. Mycket av ens tillhörigheter förstörs för gott. Försäkringar ersätter det som förstörts men är begränsas till sakernas dagsvärde. Tillhörigheter som enbart har ett affektionsvärde, till exempel foton, ersätts inte. En brand kan även betyda att man måste bosätta sig på annat håll ett tag medan hemmet renoveras. Det kan ibland ta bortåt ett år innan man kan flytta tillbaka.

– I fjol brann ett flerfamiljshus byggt i trä i Luleå. Branden som startade i en kastrull på spisen ledde till att samtliga 65 lägenheter totalförstördes dels av branden, dels av vattenskador. Just spisbränder kan få förödande konsekvenser, säger Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring.

Så här i jultid tänds ofta levande ljus. Även om det inte är den vanligaste brandorsaken så kan levande ljus leda till katastrof. Det är därför viktigt att i samband med Brandvarnardagen testa att brandvarnaren verkligen fungerar. Ett fungerande batteri kan vara skillnaden mellan liv och död.

Nätverket Aktiv mot Brand lanserar nu en sms-tjänst där personer kan anmäla sig för att bli påminda via sms om att testa sin brandvarnare. Läs mer på www.skyddadigmotbrand.se.

Läs mer om kampanjen Aktiv mot brand på www.svenskforsakring.se.

  • Ha en brandvarnare på varje våningsplan, men helst en i varje rum där någon sover. 
  • Montera brandvarnaren i taket, cirka 50 cm ut från väggen.
  • Testa dina brandvarnare en gång i månaden. Särskilt viktigt är det efter att du varit bortrest, då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan du har varit borta. 
  • Testa genom att trycka på testknappen. Om du inte hör en signal kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det.

Kontaktperson

Martin Kling
Martin Kling
Pressansvarig
martin.kling@insurancesweden.se 0761009410 0761009410