Logotype for print

Vi söker en Pressansvarig kommunikatör

2020-12-21

Vill du jobba proaktivt med samhällsviktiga frågor i gränslandet mellan politik, media och näringsliv? I rollen som driven kommunikatör med fokus på press och opinion blir du en viktig del i att stärka försäkringsbranschens samlade röst i Sverige och EU.

Svensk Försäkring är försäkringsföretagens branschorganisation. Vi har ett 50-tal medlemsföretag som täcker 90 procent av marknaden. Vi arbetar för goda verksamhetsförutsättningar för försäkringsföretagen. Vi arbetar också för högt förtroende för försäkringssektorn och för ökad kunskap om privata försäkringars betydelse i samhället.

På Svensk Försäkring arbetar drygt 20 medarbetare. Våra medarbetare analyserar förutsättningar för och konsekvenser av olika förslag och lösningar som har betydelse för försäkringsföretagen. Vi sammanställer bransch- och marknadsstatistik och arrangerar konferenser och utbildningar.

Arbetet innebär återkommande kontakter med företrädare för försäkringsföretagen, myndigheter och lagstiftare – såväl i Sverige som i andra länder. Våra kommunikatörer ger stöd i att föra fram försäkringsbranschens frågor till opinionsbildare, politiker och beslutsfattare. Nu söker vi en pressansvarig kommunikatör till kommunikationsenheten.

Befattningen

Som pressansvarig kommunikatör driver och utvecklar du den externa kommunikationen kopplad till prioriterade samhällsfrågor och händelser i vår omvärld. I nära samarbete med handläggare och chefer arbetar du brett med allt ifrån strategisk planering till taktiskt och operativt genomförande i olika kanaler.

Du ansvarar för att driva och utveckla pressarbetet, bygga goda medierelationer, planera och genomföra medieaktiviteter och följa branschens mediebild. Du skriver pressmeddelande, debattartiklar och webbartiklar samt publicerar och följer upp inlägg. Omvärldsbevakning är en viktig del av din roll och du agerar på nyhetsflödet. Pressjour ingår i rollen.

Tjänsten innebär cirka 50% arbete med pressfrågor och 50% med övergripande kommunikation. Du rapporterar till kommunikationschefen.

Kandidatprofil

För att lyckas i rollen har du ca 10 års erfarenhet av att arbeta brett med PR, press och kommunikationsfrågor. Vi söker dig som drivs av att arbeta självständigt i en bred roll där du gör allt ifrån strategisk planering till operativt arbete. Du har en relevant akademisk utbildning eller motsvarande inom exempelvis kommunikation, PR eller journalistik.

Eftersom försäkringsbranschen griper in i samhällets alla delar bör du ha ett brett samhällsperspektiv och lätt kunna svinga dig mellan olika typer av frågor. Vi arbetar till exempel med all lagstiftning i Sverige och EU som berör försäkringsbolag och med frågor som rör pensioner, klimatanpassning, hållbarhet, välfärd, brottsförebyggande, skadereglering och skadeförebyggande. Ibland arbetar vi med frågor under flera års tid och ibland är det snabba ryck som gäller. Du behöver gilla både och.

Vi är försäkringsbranschens samlade röst gentemot det politiska systemet i Sverige och EU och i media i frågor som är branschövergripande. Därför är det en fördel om du har arbetat inom politiken eller i dess närhet. Du har arbetat med mediefrågor och är van att kommunicera komplicerade frågor på ett enkelt sätt.

Du är självklart en god skribent och van att målgruppsanpassa texter i olika kommunikationskanaler. Det är en fördel om du dessutom är van att arbeta med rörlig media, att hålla i projekt om publikationer och anordna seminarier då en stor del av vår verksamhet går ut på att utveckla våra nätverk även i dessa former.

Vi är en liten branschorganisation och kommunikationsavdelningen på tre personer arbetar nära övriga avdelningar. Det innebär att det är en fördel om du har erfarenhet av att arbeta med sakfrågor på både en strategisk och analytisk nivå tillsammans med andra kompetenser men också att du är redo att kavla upp ärmarna och utföra det praktiska jobbet.

Ansökan

Låter detta som något för dig? Ansök senast 10 januari 2021. Urval och intervjuer kan komma att ske löpande. Välkommen att söka redan idag!

Klicka här och ansök

I denna rekrytering samarbetar vi med Brightness Executive Search. Vid frågor, kontakta rekryteringskonsult Anna-Karin Engvall, tfn: 0707-323007, e-post: ake@brightness.se