Logotype for print

Fler än 600 000 personer har en privat sjukvårdsförsäkring

2014-11-19

Antalet privata sjukvårdsförsäkringar fortsätter att öka. I dag har 609 000 personer en sådan försäkring. Det visar Svensk Försäkrings senaste kvartalsstatistik som presenteras idag.

Allt fler privatpersoner och arbetsgivare tecknar privata sjukvårdsförsäkringar. Under tredje kvartalet 2014 uppgick antalet till 609 000. Det är en ökning med drygt 19 000 från föregående kvartal.

- Ofta tecknar arbetsgivare sjukvårdsförsäkring till alla anställda på arbetsplatsen, säger Kristina Ström Olsson, ansvarig för välfärdsfrågor på Svensk Försäkring.

Sjukvårdsförsäkringen kan även tecknas som en gruppförsäkring eller som en individuell försäkring. Merparten av gruppförsäkringarna tecknas via en arbetsgivare men den anställde betalar då själv premiekostnaden. Det blir allt vanligare att fackförbund inom olika yrkesområden och andra organisationer erbjuder en gruppförsäkring till sina medlemmar.

- Sedan år 2000 har antalet sjukvårdsförsäkringar sexdubblats och ökat med i genomsnitt 14 procent per år. Vi ser inga tecken på att efterfrågan skulle minska. Tvärtom visar både arbetsgivare och privatpersoner ett stort intresse för privata sjukvårdsförsäkringar.

Presskontakt: Anna Rudérus, telefon 08-522 785 18.

Så fungerar en privat sjukvårdsförsäkring

Den ger snabbt tillgång till vård och vårdinformation vid sjukdom eller efter en skada. Försäkringsgivaren förfogar över ett nätverk av vårdgivare som ger den vård som ingår i försäkringen.


I regel omfattar försäkringen sjukvårdsrådgivning, vårdplanering, specialistvård och rehabilitering. Akut vård ingår däremot inte.

Sjukvårdsförsäkringen är ett komplement till den offentliga hälso- och sjukvården. All sjukvårdsrådgivning, vård och behandling utförs i privat regi.

Kontaktperson

Martin Kling
Martin Kling
Pressansvarig
martin.kling@insurancesweden.se 0761009410 0761009410