Logotype for print

En av tio har en privat sjukvårdsförsäkring

2014-08-28

Var tionde person i åldern 16-64 år har idag en sjukvårdsförsäkring. Cirka 600 000 personer har en privat sjukvårdsförsäkring. Det visar Svensk Försäkrings senaste kvartalsstatistik som presenteras idag.

Ökningen av antalet sjukvårdsförsäkringar håller i sig. Antalet uppgick under årets andra kvartal till 590 000. De senaste fem åren har antalet ökat med 67 procent.

— Omkring 75 procent av alla sjukvårdsförsäkringar är betalda av arbetsgivare. De kan tecknas som en del i ett paket av försäkringsprodukter eller som en separat sjukvårdsförsäkring för de anställda. Ofta tecknar arbetsgivare sjukvårdsförsäkring till alla anställda på arbetsplatsen, säger Kristina Ström Olsson, ansvarig för välfärdsfrågor på Svensk Försäkring.

Försäkringen kan även tecknas som en gruppförsäkring eller som en individuell försäkring. Merparten av gruppförsäkringarna tecknas via en arbetsgivare men den anställde betalar då själv premiekostnaden.

Privat sjukvårdsförsäkring ger tillgång till snabb vård och vårdinformation vid sjukdom eller efter en skada. Försäkringsgivaren förfogar över ett nätverk av vårdgivare som kan ge den vård som ingår i försäkringen. Sjukvårdsförsäkringen är ett komplement till den offentliga hälso- och sjukvården. All sjukvårdsrådgivning, vård och behandling utförs i privat regi.

 — Med en privat sjukvårdsförsäkring kan till exempel långa väntetider för vård och behandling undvikas. Den försäkrade får snabbt information och hjälp, vilket underlättar individens tillfrisknande och möjlighet till återgång i arbete.

Sjukvårdsförsäkring - som ger vård - bör inte förväxlas med sjukförsäkring, vilken är en annan försäkringsprodukt som ger ekonomisk ersättning vid inkomstbortfall på grund av sjukdom eller skada.

Presskontakt: Anna Rudérus, telefon 08-522 785 18.Kontaktperson

Martin Kling
Martin Kling
Pressansvarig
martin.kling@insurancesweden.se 0761009410 0761009410