Logotype for print

Omvärldsseminarie med pensionsfokus

2021-12-15

Under tisdagseftermiddagen genomförde Svensk Försäkring sin årliga omvärldsspaning med bland andra delar av pensionsgruppen på plats. Seminariet finns nu att se i efterhand på Svensk Försäkrings hemsida där även rapporten Omvärldstrender 2022 går att ladda ner. Som vanligt är det en överblick av trender och händelser som har betydelse för försäkringsbranschen. Vi samlar våra observationer och analyser under året och försöker ge er det vi ser som mest relevant och uppseendeväckande.

Svensk Försäkring presenterade under tisdagen årets omvärldsrapport under namnet: Omvärldstrender 2022. Svensk Försäkrings chefsekonom Magnus Vesterlund modererade det två timmar långa digitala seminariet.

Jonas Söderberg, ekonom på Svensk Försäkring, inledde med en utblick över den ekonomiska utvecklingen.

”Den ekonomiska utvecklingen i Sverige är i hög grad beroende av vad som händer i omvärlden. Osäkerheten kring den ekonomiska och politiska utvecklingen är i många länder större än i Sverige, bland annat till följd av lägre vaccinationsgrad.”

 

Pär Karlsson redogjorde där efter för Open Finance och Open Insurance som är uppmärksammade områden inom försäkringsbranschen. Pärs dragning följdes av en paneldiskussion med Per Nordkvist, ansvarig för Finansinspektionens innovationscenter och Karin Lidman, Head of Legal, If. Martin Einemo, VD på Insurely som också var med i panelen menade att:

”Framtiden handlar om konsumentnytta och att ge konsumenten den makt som behövs för att ta rätt beslut. Att helt enkelt kunna göra informerade val kopplat till sin privatekonomi.”

Efter paus följde en dragning av Anna Hall, jurist, Svensk Försäkring om kraven på information till försäkringsföretagens kunder.

Eftermiddagen avslutades med en pensionsdiskussion med medlemmar ur pensionsgruppen. Maria Malmer Stenergard (M), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Martina Johansson (C) närvarade.

”Pensionssystemet lämpar sig illa för lättviktiga utspel”, sammanfattade Maria Malmer Stenergard de senaste utspelen i pensionsfrågan. Samtliga partier menade att pensionsgruppen fortfarande fyller en viktig blocköverskridande funktion.

Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraterna, Martina Johansson, Centerpartiet och Maria Malmer Stenergard, Moderaterna.

 

Författarna av rapporten Omvärldstrender 2022; Jonas Söderberg, Anna Hall, Pär Karlsson och Eva Erlandsson

Om du som deltog på seminariet har några tankar eller funderingar är du välkommen att mejla oss på info@insurancesweden.se

Omvärldstrender 2022 Del 1

Omvärldstrender 2022 Del 2