Logotype for print

Nästan en halv miljard i beräknat skadebelopp i Gävleborg och Dalarna

2021-09-16

Över 7 000 skador och ett beräknas skadebelopp på nästan en halv miljard kronor efter sommarens översvämningar i Gävleborgs respektive Dalarnas län. Det visar preliminär skadestatistik som Svensk Försäkring presenterar idag.

Antalet anmälda skador till försäkringsbolagen efter översvämningarna i Gävleborgs respektive Dalarnas län uppgår till 7 126 och det utbetalda och reserverade skadebeloppet till nästan en halv miljard kronor (471 467 020 kronor).

Staffan Moberg, jurist

- Det är för den här sortens händelser som det är viktigt att ha en försäkring. Försäkring ersätter skador till följd av omfattande plötsliga och oförutsedda händelser. Det tar lång tid att åtgärda översvämningsskador och vi får sannolikt ett mer precist resultat om ett år. Nu behöver vi nationella riktlinjer och en plan för hur vi i Sverige ska arbeta med klimatanpassning av samhället, säger Staffan Moberg, klimatanpassningsexpert på Svensk Försäkring.gävle dalarna.png

 

Antal anmälda skador

7126

Utbetalda och reserverade skadebelopp (kr)

471 467 020

 

Procentuell fördelning av antalet anmälda skador

 

 

Bilar:

3%

Motorfordon exkl. bilar:

1%

Hem/Villor:

83%

Företag/fastigheter:

11%

Övrigt:

2%

De preliminära siffrorna baseras på rapportering till Svensk Försäkring från sju  skadeförsäkringsbolag som täcker 88 procent av marknaden.