Logotype for print

Nytt jämförpris ger koll på kostnader

2016-06-29

Idag lanseras den nya webbtjänsten JämförPris. Tjänsten visar vad tjänstepensionen kostar. Den ska hjälpa konsumenter att jämföra och välja tjänstepension.

JämförPris visar hur avgifter och kostnader påverkar tjänstepensionen. Via en räknesnurra, framtagen av den oberoende aktören Konsumenternas Försäkringsbyrå, ska konsumenter enkelt kunna göra en individuell bedömning av olika valbara försäkringsalternativ för tjänstepensionen.

I den första fasen visar tjänsten nysparande inom de vanligaste kollektivavtalsområdena. Det innebär att ungefär 75 procent av alla som arbetar kan använda sig av tjänsten. Till hösten kommer tjänsten även att omfatta en möjlighet att lägga till tidigare insparat kapital i nuvarande anställning. Därefter följer lansering av privat pension, individuell tjänstepension och kapitalförsäkringar.

— Jämförpriset är en värdefull komponent för att underlätta konsumenternas val av tjänstepension. Vi ser det som ett gott komplement till den branschrekommendation om flyttransparens som trädde i kraft den 1 januari i år, säger Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring.

JämförPriset kommer att presenteras inom ramen för Pensionsguiden, som finns på Konsumenternas Försäkringsbyrås webbplats.

— På detta sätt kan konsumenten få en fullständig bild genom att JämförPriset kombineras med annan viktig information om försäkringen, som exempelvis den historiska avkastningen.